sâmbătă, 19 mai 2012

Sînmartin=Sânmartin? Indiferenta sau inconstiinta?

In cele ce urmeaza va prezint un nou subiect care din cate se pare ma deranjeaza doar pe mine, cu totul ca poate avea efecte destul de neplacute. Iata despre ce este vorba.
Zilele trecute am cautat informatii legate de taxa de turism / taxa hoteliera, din Baile Felix si zona limitrofa statiunii. Fara prea mare efort am si gasit informatia care m-a interesat pe site-ul primariei comunei Sînmartin (comuna de care apartine satul Baile Felix). Dupa ce am lecturat hotararea Consiliului local care a reglementat situatia taxelor pentru anul fiscal 2012, am observat ca denumirea numelui domeniului, site-ului, este destul de derutant (www.sanmartin.ro). Dupa verificarea domeniului care ar fi trebuit sa fie utilizat de primarie, am inteles de ce s-a optat pentru varianta respectiva, cu toate ca existau variante corecte, chiar si cu diacritice. Domeniul www.sinmartin.ro este ocupat si utilizat de o localitate cu acelasi nume din judetul Cluj. Verificand si harta digitala Google am constatat ca "boala" s-a acutizat, rau de tot. Inclusiv pe harta figureaza varianta Sânmartin. Ceea ce este si mai suparator si strigator la cer este faptul ca inclusiv si Wikipedia a preluat varianta cu â. Citind un schimb de puncte de vedere vis a vis de un caz asemanator legat de denumirea municipiului Tîrgu Mures, am constatat ca orice incercare de a modifica denumirea incorecta in cea corecta este sortita esecului, datorita faptului ca cei care sunt pusi sa verifice corectitudinea acestor lucruri traiesc cu impresia ca regulile gramatice se aplica peste tot. Ar fi util sa se informeze inainte de editarea unor nume de localitati ca legislatia permite orice fel de modificare doar prin lege, a Parlamentului Romaniei, in urma unei initiative cetatenesti sau a consiliilor locale sau judetene.
Intrarea in Sînmartin dinspre Baile Felix
Verificand
putin in amanunt situatia comunei Sînmartin se pare ca nu exista nici un act legislativ prin care s-ar fi scchimbat denumirea localitatii. Spun ca se pare pentru ca pe internet nu exista o "lista oficiala a localitatilor din Romania", iar Primaria comunei Sînmartin nu raspunde solicitarii adresate in scris, de a lamuri aceasta situatie. Curios din fire, am incercat sa pun cap la cap informatiile gasite, dar nu am reusit sa lamuresc in vreun fel situatia. Spre exemplu pe site-ul primariei, tot ce tine de denumirea localitatii este scris sub forma Sînmartin, documentele publicate pee internet sunt scrise cu î. Indicatoarele de la intrare, respectiv iesirea din localitate afiseaza varianta Sânmartin. In timp ce indicatoarele au fost schimbate, pe cladirea Primariei Sînmarin, renovat recent, sta scris mare varianta corecta, dupa parerea mea, Primaria Comunei Snmartin. Asadar se pare ca acest subiect nu prezinta interes pentru edilii comunei, cu toate ca un asemenea lucru poate cauza probleme destul de serioase. Din cate cunosc, daca pe un document oficial, oricare din informatii sunt gresit trecute, aceasta mica si nesemnificativa problema duce la nulitatea acelui document si la anularea tuturor efectelor juridice care decurg din existenta acelui document.
Fatada Primariei Sînmartin
Este posibil ca informatiile pe care le detin sa nu fie cele corecte, caz in care ar trebui sa existe un document legislativ care sa reglementeze aceasta situatie.In lipsa unui raspuns din partea Primariei si in lipsa oricaror informatii oficiale legate de acest subiect nu se poate decat presupune ca macar locuitorii din Sînmartin sa cunoasca varianta corecta a denumirii urbei in care traiesc.
Oare chiar nu conteaza daca documentele oficiale emise sunt scrise corect sau nu???
Ce se intampla daca pe buletinele de vot, denumirea localitatii este trecut gresit ??? In mod normal acele alegeri ar trebui sa fie anulate???
Poate ma lamureste si pe mine cineva !
Legea care reglementeaza aceasta problema este: ORDONANŢA Nr. 63 din 29 august 2002

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postati comentariile voastre aici !