joi, 31 mai 2012

Cine cunoaste adevarul Sînmartin sau Sânmartin?

Au trecut 2 saptamani de cand am inceput caut un raspuns la intrebarea: Sînmarin sau Sânmartin este denumirea oficiala a comunei care se afla intre Oradea si Baile Felix?
Pe internet exista doua puncte de reper in cazul in care doresti sa te informezi, repede, despre o localitate: Wikipedia si Google Maps.
In cazul Wikipedia se pare ca editoriul care a verificat modificarea din Sânmartin in Sînmartin, a inteles si a priceput din prima care este situatia pe baza argumetelor legate de legislatia in vigoare.
In cazul Google Maps situatia este total diferita. Exista 2-3 editori care se pare interpreteaza legile dupa cum ii taie capul si dupa cum cred dumnealor de cuviinta, posibil sa aibe dreptate, caz in care apar semne de intrebare de partea primariei. Acesti Domni, denumiti de Google oficial "Editori de incredere" sau "Experti Regionali", motiveaza respingerea modificarii cu existenta unui act normativ : Hotărârea Academiei Române din 10 martie 1993 publicată în Monitorul Oficial nr. 59 din 22 martie 1993 care reglementeaza revenirea la scrierea cu â in loc de î, cannd î nu este prima litera si nu se afla langa o vocala. Potrivit acestui act normativ, in toate documentele administratiilor, locale si centrale, deopotriva, trebuie aplicate prevederile hotararii. Problema cu aceasta motivare este legata de faptul ca dupa cum nu se aplica acest act normativ in cazul numelor proprii (nu se schimba numele de familie al unei persoane) asa normal si logic este ca nici denumirile localitatilor sa nu se modifice cu atat mai mult cu cat modificare denumirii localitatilor in Romania este reglementata de actul normativ : Hotărârea 63 din 29 august 2002, act normativ care pe scurt spune ca modificarea denumrii unei localitati se poate face numai prin lege, votata de Parlamentul Romaniei. Pe langa Hotararea Academiei Romane se apeleaza si la Legea nr.351 din 6 iulie 2001, in care exista in tradevar o referire la o localitate cu numele de Sânmartin, cel putin in actul normativ respectiv asa apare (varianta disponiibila pe internet), dar acea localitate este din judetul Cluj si din ce am vazut, denumirea acelei localitati se scrie identic cu cel prezentat pana acum adica Sînmartin. 
Am incercat sa gasesc informatii pro sau contra afirmatiilor mele dar din pacate cu cat am aprofundat cercetarile cu atat situatia a devenit tot mai confuza. Incepand de la cele prezentate mai jos cu denumirea localitatii de pe frontispiciul cladirii primariei, scris ci î si aceeasi denumire scrisa cu â pe indicatoarele de la intrarea si iesirea din localitate, site-ului primariei, unde denumirea localitatii este scrisa sub forma Sînmartin, cu mici exceptii, documentele oficiale emise de administratia locala cu î in denumirea localitatii , documente emise de institutii de stat (Certificatul de inregistrare emis de Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bihor) in care denumirea este scrisa cu â si terminand cu site-urile oficiale ale Consiliului Judetean Bihor - http://www.cjbihor.ro/pdf/Ghid_Administrativ_Bihor.pdf si pe site-ul Centrului de Management pentru Societatea Informatiionala apartinand de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale http://www.e-guvernare.ro la sectiunea Vizualizare institutii înscrise .
Am incercat sa solicit informatii / lamuriri legat de acest subiect direct de la Primaria Sînmartin, insa probabil acest subiect este lipsit de importanta, pentru ca raspuns nu am primit nici pana acum. Ca peste tot in aceasta tara campania electorala este pe prim plan, restul problemelor pot astepta.


Deaoarece am pierdut mult prea mult timp cu acest subiect, fara sa ajung la o concluzie clara, am solicitat informatii, in scris Domnului Deputat Stefan Seremi si am solicitat aceleasi informatii si de la Ministerul Administratiei si Internelor.
Aceste demersuri posibil sa aibe aceeasi soarta ca si cea adresata Primariei Sînmartin, caz in care va trebui sa merg mai departe, deoarecee doresc sa lamuresc aceasta situatie, odata si pentru totdeauna., cu toate ca un raspuns oficial, indiferent de natura acesteia, ar avea efecte nu tocmai placute si pentru celelalte localitati din judetul Bihor si localitatile de pe intreg teritoriul Romaniei
Este inacceptabil sa existe mai multe variante scrise pentru denumirea unei localitati, chiar daca fonetic nu reprezinta vreo schimbare. Scriptic î nu este acelasi lucru cu â. POATE EXISTA UN ACT NORMATIV CARE SPUNE CA Î ESTE ACELSI LUCRU CU Â sau se poate utiliya si una si alta!? Caz in care Hotararea Academiei Romane nu ar mai avea nici o importanta.
Asadar mai asteptam, poate se gandeste cineva sa ofere o solutie clara si fara interpretari pentru a pune punct in acest caz.
Este posibil ca solutia sa existe deja, caz in care toate aceste demersuri sunt lipsite de importanta, dar deocamdata eu nu am reusit sa gasesc indicii in acest sens.
Revin cu detalii in masura in care acestea vor aparea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postati comentariile voastre aici !