sâmbătă, 25 februarie 2012

Minunile care tin doar 3 zile

In cursul lunii (februarie) am constatat ca in sfarsit cel mai bine cotat portal de promovare turistica din Romania, turistinfo.ro, a trecut la o promovare cat se poate de corecta a unitatilor de primire turistice cu functiuni de cazare. Este vorba de faptul ca toate unitatile de cazare au fost promovate pe pagina localitatii in care se afla, cel putin in cazul statiunii Baile Felix asa s-a intamplat. In urma acestui demers proprietarii de unitati de cazare care nu prea aveau de-a face cu statiunea Baile Felix, fiind situati in satele de langa cunoscuta statiune, in Sanmartin, Haieu (Baile 1 Mai) Cordau, Hidiselu de Jos etc au inceput o rascoala taraneasca impotriva portalului amenintand cu renuntarea si in anumite cazuri chiar renuntand la serviciile deloc ieftine de care beneficiau.
Ca urmare a rascoalei de la Baile Baile Felix si probabil si din alte localitati, minunea care s-a produs a durat ca dupa datina strabuna 3 zile :) .
Foarte repede s-a revenit asupra acestei hotarari care ar fi civilizat in sfarsit turismul virtual de pe Internetul romanesc. Motivul este strict financiar sin din acest punct de vedere este un lucru normal. Revenirea exact in acel punc din care s-a pornit nu este si nu poate fi corect atata timp cat maria sa TURISTUL este informat incorect si indus cu buna stiinta in eroare. Aceasta afirmatie este corecta cu toate ca rezultatele pot fi filtrate, existand posibilitatea de a alege localitatile din care sa fie afisate unitati de cazare. Problema este legata de faptul ca setarile sunt astfel facute in cat la prima acesare a paginii sunt afisate toate unitatile de cazare, aflate pe o raza de 10 Km de unicul obiectiv turistic din zona. La accesarea unei asemenea pagini turistul are impresia ca a ajuns po o pagina cu totul diferita de ceea ce ar fi dorit. In cazul statiunii Baile Felix acest fenomen este foarte evident si in acelasi timp foarte suparator datorita faptului ca se afiseaza peste 50 de unitati de cazare care in marea lor majoritate nu au nimic de-a face cu statiunea de a carei renume se folosesc.
Asadar, modificarile care au fost efectuate nu schimba cu nimic calitatea serviciilor oferite turistilor, acestia fiind in aceeasi situatie destul de neplacuta sa se trezeasca la sosire ca de fapt au de parcurs cativa kilometri pana la obiectivul turistic pentru care au ajuns in zona respectiva.
Faptul ca se pomeneste de distante calculate de la unitatea de cazare pana in centrul statiunii Baile Felix spre exemplu este un lucru relartiv si destul de inutil in acest context, cu atat mai mult cu cat satul Baile Felix nu are Primarie sau un alt reper care sa reprezinte un reper.

Dupa cum am afirmat si in titlul acestei postari "Minunile tin doar trei zile!"

3 comentarii:

 1. Buna ziua,

  Va multumim pentru articolul dvs.

  Decizia pe care am luat-o de a incadra unitatile pe localitatile de care apartin este o campanie a carui scop final este o mai buna informare a turistilor care aleg TURIST INFO .ro.

  Acum si ca noi vrem si ca nu, sunt localitati unde in ultimii ani nu s-a mai putut construi in centru iar unitatile de cazare s-au dezvoltat la periferie sau in localitatile din jur dar care sunt la fel de apropiate sau chiar mai apropiate de obiective decat cele din localitatea mama.

  Acesta este si cazul statiunii Baile Felix, a carui unica atractie este Strandul Apollo. Sunt unitati din Sinmartin care sunt la 450m sau 750m de Strandul Apollo fata de unitati din Baile Felix care sunt la 2 sau 2.5km. De aceea consideram mai relevant pentru consumatorul de servicii turistice sa afisam unitatile pe Baile Felix ( dar si alte localitati din tara ) tinand cont de crieteriul "pozitionare pe harta" si "cat am de mers pana la... " si nu dupa criteriul administrativ si "unde isi plateste unitatea impozitele" cu conditia existentei unui filtru de exludere/includere si cu specificarea numarului de km.

  Rolul TURIST INFO este de a se situa intre hotelier si turist, undeva la distante egale si sa gasim solutii astfel incat interesele ambelor parti sa se intalneasca. Recunoastem ca hotelierii "fac revolutie" uneori si ca sunt agresivi cu modul in care inteleg "dreptul turistului la o buna informare" ( a nu se intelege toti ci doar unii ). Noi suntem intr-o lupta continua in a-i educa de la "las' ca mergea asa" catre un turism civilizat. Chiar si asa, cu afisarea unitatilor din imprejurimi pe localitatea mama dar cu filtru de excludere/includere si cu specificarea clara a adresei si a numarului de km am pierdut clienti. Este un lucru pe care ni-l asumam, consideram ca turismul romanesc are sansa unui viitor doar daca informarea se face corect. Le multumim atat hotelierilor care inteleg acest lucru si pe care ii afisam in continuare pe TURIST INFO dar si celor care nu inteleg dar ne cer delistarea. Rezultatul este acelasi: turistul va gasi mai usor calitatea si va avea incredere in informatiile afisate.

  Alina | TURIST INFO .ro

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc pentru replica Dvs.

  Articolul publicat de mine, a luat nastere in urma renuntarii dvs, partial, la o decizie foarte corecta de altfel, legata de publicarea unitatilor de cazare pe pagina localitatii in care se afla si care figureaza pe Certificatul de clasificare (in cazul in care acest document exista).
  Ceea ce m-a deranjat si nu numai pe mine ci in mod special pe cei direct interesati in aceasta chestiune, a fost faptul ca ati cedat presiunii unor persoane, care, cativa ani buni, au utilizat metode incorecte de a-si promova serviciile. Exemple in acest sesn pot sa va dau in legatura cu Baile Felix , unde unitatile de cazare din comuna Sinmartin, au trecut la adresa "strada Baile Felix". In realitate este vorba de faptul ca drumul european E79, care trece dintr-o parte in alta a comunei dinspre Oradea spre Baile Felix - Deva, in lungime de cca 2,5 Km, a fost denumit de edilii comunei "bulevardul Baile Felix", probabil la presiunea acelorassi persoane care au intervenit si pe langa Dvs, pentru a putea sa jongleze chiar si in cazul obtinerii Certificatului de clasificare.
  Ca sa intelegeti de ce nu este corect ca o unitate de cazare din Sinmartin, care posibil este mai aproape de obiectivele din Baile Felix, preferate de turisti, sa fie promovat cot la cot cu cele din statiune, va pot spune ca investitia pentru construirea unei pensiuni, vile hotel in localitatile limitrofe este de cel putin 2-3 ori mai mic. Din acest considerent tarifele celor din afara statiunii fac concurenta, care nu ar fi o problema daca nu ar fi prezentati cum ar fi acelasi lucru sa te cazezi in Baile Felix cu faptul sa te cazezi in Sinmartin. De ce nu este acelasi lucru? Simplu.
  Daca te cazezi in Sinamrtin ai de parcurs cel putin 6-700 m pe jos, pe marginea drumului E79 pana la Strandul Apollo sau Strandul Felix, pe o alee care ajunge pana la linia de cale ferata, de unde drumul continua pe sosea. In statiune, de bine de rau exista un trotuar, o alee care sa te duca la destinatie in siguranta. Marea pacaleala este distanta pana la Strand Apollo, care in anumite situatii poate fi mai scurta fata de o unitate din Sanmartin decat de o unitate din Baile Felix. Numarul acelor unitati nu depaseste insa 5 unitati si aceassta afirmatie este valabila in cazul in care se iau in calcul unitati aflate la periferia statiunii!
  Cand spuneti ca unitatile de cazare din Baile Felix pot fi la distante de 2 si 2,5 Km de strand, sa fim seriosi, exagerati, pt ca cel mai indepartat punct al statiunii fata de Strand Apollo, care de altfel nu este singurul asemenea obiectiv, se afla la cel mult 1,5 Km pe sosea.

  In concluzie, corect ar fi sa afisati in partea superioara unitatile din localitatea cautata de utilizatorul care acceseaza pagina si eventual dupa acestia sa fie afisati ceilalti, daca doriti sa fiti consecvent in oferirea unui continut relevant pentru turisti.
  Acestea sunt observatiile unei persoane care cu putinele resurse avute la indemana incearca sa civilizeze turismul virtual de pe internet. Va rog ca cele prezentate mai sus sa le priviti ca pe o discutie, dezbatere si nu ca o jignire, ofensa sau incercare de denigrare.
  Daca ne place sau nu turistinfo.ro este unul din cele mai bine cotate portaluri de turism si cel mai bun portal de promovare turistica a unitatilor medii si mici din Romania. Din aceasta postura Dvs, TuristInfo.ro, trebuie sa fiti constienti ca sunteti un exemplu pe care toti cei care promoveaza turismul in Romania incearca sa-l urmeze. Cei care spun altceva nu sunt sinceri.
  Prin faptul ca pierdeti un numar insemnat de unuitati de cazare prin eventualele actiuni radicale, in timp veti castica si mai mult respect si in acelasi timp credibilitate, prin oferirea unor informatii corecte si obiective si nu dupa ureche, bazandu-va dupa afirmatiile administratorilor de unitati de cazare. Cei care renunta la serviciile dvs, dupa un timp se vor reintoarce pentru ca vor constata ca fara publicitate si in mod special o publicitate corecta in ziua de azi nu se mai pot obtine rezultate.

  RăspundețiȘtergere
 3. Inainte de schimabre, unitatile din imprejurimi si cele din localitatea mama erau unele cu altele in aceeasi lista, turistul putea foarte greu sa faca deosebire intre ele. Incepand cu februarie 2012, in titlul fiecarei unitati si in adresa este specificata localitatea de care unitatea apartine + numarul de km pana in localitatea mama, daca este vorba de o unitate din imprejurimi.

  TURIST INFO este constient ca niciodata nu va putea lua decizii care sa multumeasca pe toata lumea. De aceea, de cele mai multe ori alegem calea de mijloc incercand sa maximizam avantajele fiecarei parti.

  Am considerat ca afisarea unitatilor din imprejurimi cu specifiacarea clara a adresei si a numarului de km este un compromis bun, deoarece:
  1. Hotelierii din imprejurimi sunt aproape incantati ( desi au facut revolutie pentru afisarea cu titlul "Nume unitate din Baile Felix" nu le-am putut oferi acest lucuru )
  2. Asa cum sunt unitatile afisate acum, cu specificarea localitatii de care apartin si a numarului de km se intelege foarte clar care unitati sunt din Baile Felix si care nu, astfel incat hotelierii din localitatea mama au frustrari mai putine. Suntem constienti ca asta nu a eliminat toate frustrarile insa acum hotelierul din localitea mama are avantajul titlului "Pensiunea X din Baile Felix" si ramane in lista daca turistul restrange raza la 0 km ( avantaj pe care unitatile din imprejurimi nu-l au ),
  3. In perioada de varf-sezon cand toate unitatile din localitatea mama sunt pline turistii gasesc variante in apropiere ( si asta e un plus pentru turist ),
  4. Turistul isi poate restrange/extinde oricand aria de cautare si poate face o alegere informata si constienta, nu se mai creeaza confuzii ( asta este un alt plus ).


  V-am recunoscut si in post-ul anterior ca orice decizie de a face o schimbare majora pe TURIST INFO creeaza "mici revolutii". Afisarea clara a adresei si a distantelor, ca si recenziile, este una dintre ele. Hotelierii pierd/castiga bani la fiecare schimbare majora pe care o facem pe website. Cu toate astea, cred ca suntem printre putinele website-uri care are nebunia de a deranja hotelieri cu abonamente platite de 4 sau 5 ani doar pentru ca ne dorim un turism civilizat si luptam pentru dreptul la o informare corecta a turisitului desi ne-am dori ca toti sa o faca pentru ca este singura varianta sustenabila de castig pentru turismul romanesc si singura sansa de a ramane si peste 5, 10 ani in optiunile de vacanta ale turistilor romani.

  Comentariul dvs. este totusi unul foarte pertinent iar feedback-ul consructiv. Il apreciem si va multumim.


  Alina | TURIST INFO .ro

  RăspundețiȘtergere

Postati comentariile voastre aici !